Bouwbesluittoets voor nieuwbouw

Bouwbesluittoets voor nieuwbouw

Zo pakten wij dat aan voor DROOOM

Natuurlijk waarderen we ál onze klanten. Maar we hebben die klanten, die keer op keer terugkomen en zo’n mooie projecten aanbieden, dat we er zelf ook erg blij van worden. Eén van die klanten is DROOOM: een architectenbureau met een uniek concept om de barrière tussen klant en architect te verkleinen. Net als SMART werkt DROOOM op transparante wijze en maken ze het werk voor de opdrachtgever graag zo makkelijk mogelijk. Een droomcombinatie!

Bouwbesluit voor architecten

Bouwbesluitberekeningen voor architecten maken is ons niet onbekend. En krijgen we zo’n aanvraag binnen via DROOOM, dan weten we zeker dat we een schitterend ontwerp aangeleverd krijgen en een vlotte samenwerking tegemoet gaan. Voor architecten bieden we een aantal diensten aan en DROOOM neemt die met regelmaat af. Eén van de projecten die wij mochten toetsen, was een compacte maar ruime woning met een woonkelder.

Een kelder met verblijfsgebieden is altijd een uitdaging, maar DROOOM had een mooi idee. In hun ontwerp namen ze een strook aan dakramen op, waardoor er in theorie voldoende daglicht de kelder in stroomt. Deze oplossing is te zien in de onderstaande doorsnede en de plattegrond van het souterrain.

souterrain

Voldoende daglicht heeft een minimaal vereiste voor ruimtes met een verblijfsbestemming – dat is stap 1 van de toetsing aan daglicht. Echter is de volgende stap ook cruciaal bij de toetsing: de belemmeringen. De kozijnen in het ontwerp van DROOOM ondervonden flinke belemmering van de aangrenzende gevel. Dit was zelfs zodanig, dat er een behoorlijke reductiefactor ontstond en het berekende equivalente daglicht niet meer voldeed aan de eisen.

De conclusie van onze berekening: er moest een andere oplossing bedacht worden voor het binnenkomen van daglicht in de (kelder-)slaapkamers.

Niet alleen toetsen, ook meedenken

Wij toetsen vanzelfsprekend aan de voorgeschreven eisen, maar proberen ons ook in te leven in de bewoners van de woning. We vinden het namelijk belangrijk dat het comfort voor de toekomstige bewoners zo optimaal mogelijk is.

Daarom hebben we niet alleen het probleem van te weinig daglicht aan DROOOM voorgelegd, maar dachten we met ze mee om samen een oplossing te vinden. Natuurlijk moest deze oplossing passen binnen het architectonisch concept én voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. DROOOM heeft het ontwerp aangepast door het driemaal plaatsen van een koekoek:

koekoek

Bouwbesluit als advies voor ontwerpdetails

Vaak wordt er een bouwbesluittoets aangevraagd als het ontwerp van de woning helemaal definitief is. DROOOM kiest er echter voor om ons in een vroeger stadium in te schakelen, en dat heeft voordelen.

Bij dit project was het architectonisch ontwerp van de woning gereed. Op basis van de bouwbesluittoets is het ontwerp aangevuld en definitief gemaakt op een aantal punten. Het bouwbesluit werd op deze manier ingezet als raadgever voor bepaalde ontwerpkeuzes, waardoor het ontwerp zeker aan de eisen voldoet. Een voorbeeld hiervan was de keuze voor het type kozijnen.

Doorspuibaarheid via de keuze voor kozijnen

De exacte plaatsing van de kozijnen lag vast, maar welk type kozijn nog niet. De standaard keuze is vast glas, maar de toetsing doorspuibaarheid geeft aan wat het minimaal aantal te openen kozijnen moet zijn. Op basis van de uitkomst van de toetsing adviseerden we DROOOM in welke kozijnen het vast glas vervangen moest worden door een draai- of draaikiepraam.

Deze werkwijze, waarin onze ingenieurs aan de hand van de eisen advies kunnen uitbrengen over de ontwerpdetails, is voor iedereen een win. DROOOM heeft een ontwerp dat zonder te veel aanpassingen voldoet aan de eisen en onze ingenieurs kunnen hun kennis en ervaring omzetten naar een fijne ervaring voor klant en bewoner.

“De communicatie bij SMART is altijd snel en helder. Ze zijn altijd bereikbaar en ook vraagstukken buiten de offerte om worden netjes beantwoord. Dit is service. Wij werken daarom graag samen met SMART bouwexperts.”
– Kaspar, Project Manager en oprichter DROOOM

Ook voor werk op maat

Het ontwerpen van een woning is een dynamisch en persoonlijk proces. Het kan dus zomaar voorkomen dat een opdrachtgever bepaalde aanpassingen in de woning verwacht, of dat er bepaalde aanpassingen worden vereist door de gemeente.

Voor een ander project van DROOOM maakten wij een bouwbesluittoets, maar het ontwerp werd in een later stadium alsnog aangepast. Hiervoor was een herziening van de bestaande bouwbesluittoets nodig. Voor SMART geen enkel probleem: wij voerden een aangepaste toets uit tegen een aangepaste prijs.

Snel de juiste documenten

DROOOM dient haar vergunningsaanvragen zelf in bij de desbetreffende gemeenten. In sommige gevallen komt het echter voor dat de gemeente na een langere periode toch nog aanvullende documenten vereist voor de vergunning verleend wordt.

“SMART Bouwexperts is zeer flexibel. Ze geven projecten prioriteit wanneer dat nodig is en vullen aan indien de gemeente of opdrachtgever dit eist. Dat alles zonder de kosten te verhogen – en dat voelt heel goed.”
– Dirk, Architect en oprichter DROOOM

Als vaste klant, weet DROOOM dat ook die rapporten snel en voor een goede prijs door ons geleverd worden. Zo hebben wij voor DROOOM rapporten opgesteld met de geluidsbelasting van de gevels of een schematische weergave van de ventilatieberekening. Op basis van de ventilatieberekening in de bouwbesluittoets worden de luchtstromingen ingetekend op de plattegrond.

Samen sneller en beter

DROOOM is een van onze vaste klanten. We werken met plezier al sinds lange tijd samen en hopen dat ook nog heel lang te mogen doen. Dankzij die samenwerking weet DROOOM ons altijd snel te vinden, en weten wij precies hoe we hen het beste tot dienst kunnen zijn. Een situatie waar iedereen beter van wordt.

Is jouw architectenbureau ook op zoek naar een betrouwbare partner? Tijdens het ontwerp of erna, onze ingenieurs helpen je altijd snel en kwalitatief aan de oplossing die jij zoekt. Als pakket, als losse toets of aangevuld door schematische weergaves van bijvoorbeeld ventilatie of gebruiksoppervlak. We ontmoeten je graag!

Neem nu contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

0