Duurzaam renoveren

Duurzaam renoveren begint bij isoleren

Om Nederland te verduurzamen is aangekondigd dat huizenbezitters zich klaar moeten maken om hun cv ketel te vervangen door een duurzame warmtebron. Aan de basis van een duurzame renovatie staat echter een andere stap die eerst moet worden genomen, isoleren!. De meest duurzame manier om een woning te isoleren, leest u in deze blog.

Isoleren, ofwel het verbeteren van de thermische schil van een woning, kan op meerdere vlakken. Het aanbrengen van nieuwe gevelisolatie is vaak het meest effectief. Daarnaast kan de vloer- en dakisolatie worden vernieuwd of nieuwe kozijnen worden geplaatst. Deze methodes kunnen op meerdere manieren worden uitgevoerd, waarbij gelet wordt op de mate van duurzaamheid van de materialen die worden toegepast.  Nu zijn er verschillende manieren waarop dit uitgevoerd kan worden, hier wordt er vooral gekeken naar de duurzaamheid van de toegepaste materialen die bij elk type uitvoering hoort.

Manieren van isolatie

Bij het verbeteren van de gevelisolatie wordt er een nieuwe laag isolatie aangebracht aan de buitenzijde, in de spouw of aan de binnenzijde van de gevelmuren. De laatste twee worden echter het minst toegepast. Spouwmuurisolatie heeft een levensduur van slechts enkele jaren en is ook moeilijk te vervangen. Binnenmuurisolatie gaat ten koste van het vloeroppervlak. Bovendien heeft binnenmuurisolatie een beperkte isolatiewaarde omdat de muur geen warmte meer op kan slaan. Het is daarom een alternatieve methode wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een beschermd gevelbeeld. Buitenisolatie heeft een groot langetermijneffect, omdat na-isolatie niet nodig is en de muren warmte kunnen blijven opslaan.

De diverse soorten isolatiemateriaal zijn onder te verdelen in synthetische, minerale en natuurlijke stoffen. Glas- en steenwol vallen onder minerale materialen, PUR en EPS zijn synthetische materialen.  Hennep, vlas, kruk en schapenwol vallen onder de noemer natuurlijke isolatie materialen en zijn het meest geschikt voor een duurzame renovatie.

Een natuurlijk isolatiemateriaal is milieuvriendelijker, hernieuwbaar en de winning van de grondstoffen veroorzaken geen uitputting van de bron. Materialen als vlas en hennep hebben een goed vocht absorberend vermogen en bieden een hoge weerstand tegen hitte en geluid. De vezels absorberen tien keer meer vocht dan een “klassiek” materiaal zoals glaswol. Nadeel is de aanschafprijs. Deze ligt hoger dan die van synthetische en minerale materialen, en heeft hierdoor een langere terugverdientijd. Daarnaast is de toepasbaarheid vooral geschikt voor buitengevel-isolatie gezien het totaalpakket dikker is dan bij synthetische isolatie.

Bij het toepassen van deze natuurlijke materialen is de thermische schil dampopen wat bijdraagt aan een optimaal leefklimaat en een hoog wooncomfort. Door dampopen te bouwen ontstaat een meer constante luchtvochtigheid in de woning. Daarom zijn deze materialen ook uitermate geschikt om toe te passen bij dak- en vloerisolatie.

Wat is een duurzame materiaalkeuze?

Onderbrekingen van de thermische schil leveren zwakke punten op en de kozijnen zijn daarom erg belangrijk in de algemene energieprestatie van een woning. De materiaalkeuze bestaat uit hout, aluminium en kunststof, waarvan de laatste het minst duurzaam is. De duurzaamheid van een houten of aluminium kozijn is erg product specifiek, maar in grote lijnen kan een advies worden gegeven. In het geval van houten kozijnen is het FSC-keurmerk een belangrijke indicator van de duurzaamheid. Daarnaast zijn er per houtsoort verschillen in milieuvriendelijkheid. Accoyais een voorbeeld van een zeer duurzame houtsoort. Aluminium kozijnen zijn niet van een natuurlijk materiaal gemaakt en daarom minder duurzaam dan hout. Aluminium kozijnen worden toch veelvuldig toegepast door de dusdanig goede prestatie op het gebied van onderhoud, levensduur en isolatiewaarde. Een andere optie, wat past binnen het cradle to cradleprincipe, is het gebruiken van tweedehands kozijnen. Het vinden van het kozijn in het juiste formaat kan echter een lange zoektocht opleveren.

Een duurzame renovatie staat of valt dus met het gebruik van natuurlijke materialen. Met een optimale combinatie tussen levensduur en toepassing wordt de minimale impact op het bereikt.

Wij kunnen je adviseren op het gebied van duurzaam renoveren en herontwikkelen van gebouwen, daarnaast kunnen we de tekeningen (BIM of 2D) en berekeningen verzorgen die nodig zijn voor de verduurzaming en het aantonen hiervan.
Tot slot kunnen wij ook het project compleet begeleiden tijdens de uitvoeringsfase. Meer informatie? Neem contact op met SMART Bouwexperts.

na-isolatie van spouwmuren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

isoleren met steenstrips

0