Duurzaam renoveren

Duurzaam renoveren begint bij isoleren

Nederland moet van het gas af. Die verduurzamingsmaatregel wordt steeds vaker aangekondigd. Huizenbezitters moeten zich klaar maken om hun CV ketel te vervangen voor een duurzame warmtebron. Maar zonder goede isolatie, vervliegt ook duurzaam opgewekte warmte snel – en dat is helemaal niet duurzaam. Dus aan de basis van een duurzame renovatie staat altijd: isoleren! In deze blog geven we meer inzicht in de meest duurzame manieren om een woning te isoleren.

Isoleren, ofwel het verbeteren van de thermische schil van een woning, kan op meerdere manieren. Het aanbrengen van nieuwe gevelisolatie is vaak het meest effectief. Daarnaast kan de vloer- en dakisolatie worden vernieuwd of nieuwe kozijnen en glas worden geplaatst. Deze methodes kun je op meerdere manieren uitvoeren, waarbij gelet wordt op de duurzaamheid van de materialen die worden toegepast.

Voor – en nadelen van verschillende soorten gevelisolatie 

Je kunt op veel manieren en met verschillende materialen de isolatie van je woning verbeteren. Zoals we hierboven al schreven, is gevelisolatie vaak de meest effectieve keuze. Maar wat houdt gevelisolatie in?

Bij het verbeteren van de gevelisolatie wordt er een nieuwe laag isolatie aangebracht aan de buitenzijde, in de spouw of aan de binnenzijde van de gevelmuren. De eerste is de meest toegepaste methode met het hoogste rendement, maar iedere vorm van isolatie brengt bepaalde voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan alleen bij huizen die spouwmuren hebben. Dit is een bepaalde manier van bouwen, waarbij het er ruimte (spouw) wordt gelaten tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Deze ruimte kan opgevuld worden met isolatie, die uit verschillende materialen kan bestaan. Bij sommige huizen wordt de spouw direct bij de bouw al geisoleerd, andere huizen hebben een “open” spouw, waar dus enkel lucht in zit. Deze lucht heeft al enige isolerende waarde, omdat de binnenste muur niet direct in verbinding staat met de koude buitenlucht, maar eerst met de lucht in de spouw, dan met de buitenmuur en dan pas de buitenlucht. Een open spouw zorgt daarnaast voor ventilatie.

Dus wat zijn de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie?

Voordelen

 • Snelle opties beschikbaar
 • Vrij hoog rendement
 • Betaalbaar
 • Geen verlies van woonoppervlak

Nadelen

 • Relatief korte levensduur
 • Lastig te vervangen
 • Kan niet bij iedere woning
 • Risico op vochtproblemen bij slechte ventilatie
 • Risico op schimmel bij vervuilde spouwmuren
 • Na-isoleren van de spouw kan littekens achterlaten op de buitenmuur

Schakel dus een expert in die kan controleren of de spouwmuren vervuild zijn, of de aan te brengen isolatie de spouw goed opvult en goed geventileerd wordt en of er andere aspecten, zoals open stootvoegen, aanwezig zijn waar rekening mee gehouden moet worden.

Voordelen en nadelen van binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie gaat ten koste van het vloeroppervlak. Bovendien heeft binnenmuurisolatie een beperkte isolatiewaarde omdat de muur geen warmte meer op kan slaan. Het is daarom een alternatieve methode wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een beschermd gevelbeeld. Buitenisolatie heeft een groot langetermijneffect, omdat na-isolatie niet nodig is en de muren warmte kunnen blijven opslaan.

Voordelen

 • Relatief goedkoop
 • Groot langetermijneffect
 • Gevel blijft behouden
 • Kan kamer per kamer

Nadelen

 • Beperkte isolatiewaarde
 • Gaat ten koste van woonoppervlak
 • Risico op koudebruggen
 • Muren moeten opnieuw afgewerkt worden (schilderen of behangen, plinten, verf, stopcontacten plaatsen)

Binnenmuurisolatie kan zelf aangebracht worden, maar pas hiermee op. Heb je niet de technische kennis om dit correct te plaatsen, dan loop je dus meer kans op koudebruggen in de isolatie. Omdat de muur ervoor weer afgewerkt wordt, zie je problemen (als vochtplekken) niet ontstaan. Zorg dus dat je je goed laat informeren of schakel een professional in voor hulp.

Voordelen en nadelen van buitenmuur isolatie

Tot slot is er buitenmuurisolatie. Hierbij wordt er isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de woning aangebracht. Het is een zeer doeltreffende techniek met hoge isolatiewaarde en weinig risico’s – zo heb vermijd je bijvoorbeeld koudebruggen, waar je wel risico op hebt bij spouwmuurisolatie en binnenmuurisolatie. Maar naast veel voordelen, heeft buitenmuur isolatie ook een aantal nadelen.

Voordelen

 • geen invloed op woonomstandigheden
 • geen verlies van woonoppervlak
 • kan bij iedere woning
 • minder risico op koudebruggen, vocht of andere isolatieproblemen
 • zelf dikte van isolatie bepalen

Nadelen

 • hogere kosten
 • aanzicht woning verandert
 • vaak een vergunning nodig

Materiaalsoorten voor isolatie 

De diverse soorten isolatiemateriaal zijn onder te verdelen in synthetische, minerale en natuurlijke stoffen. Glas- en steenwol vallen onder minerale materialen, PUR en EPS zijn synthetische materialen. Hennep, vlas, kruk en schapenwol vallen onder de noemer natuurlijke isolatie materialen en zijn het meest geschikt voor een duurzame renovatie.

Een natuurlijk isolatiemateriaal is milieuvriendelijker, hernieuwbaar en de winning van de grondstoffen veroorzaken geen uitputting van de bron. Materialen als vlas en hennep hebben een goed vochtabsorberend vermogen en bieden een hoge weerstand tegen hitte en geluid. De vezels absorberen tien keer meer vocht dan een “klassiek” materiaal zoals glaswol. Nadeel is de aanschafprijs. Deze ligt hoger dan die van synthetische en minerale materialen, en heeft hierdoor een langere terugverdientijd. Daarnaast is de toepasbaarheid vooral geschikt voor buitengevelisolatie gezien het totaalpakket dikker is dan bij synthetische isolatie.

Bij het toepassen van deze natuurlijke materialen is de thermische schil damp-open, wat bijdraagt aan een optimaal leefklimaat en een hoog wooncomfort. Door damp-open te bouwen, ontstaat een meer constante luchtvochtigheid in de woning. Daarom zijn deze materialen ook uitermate geschikt om toe te passen bij dak- en vloerisolatie.

Duurzaam kozijnen kiezen 

Onderbrekingen van de thermische schil leveren zwakke punten op en de kozijnen zijn daarom erg belangrijk in de algemene energieprestatie van een woning. De materiaalkeuze bestaat uit hout, aluminium en kunststof, waarvan de laatste het minst duurzaam is. De duurzaamheid van een houten of aluminium kozijn is erg product specifiek, maar in grote lijnen kan een advies worden gegeven. In het geval van houten kozijnen is het FSC-keurmerk een belangrijke indicator van de duurzaamheid.

Daarnaast zijn er per houtsoort verschillen in milieuvriendelijkheid. Accoyais een voorbeeld van een zeer duurzame houtsoort. Aluminium kozijnen zijn niet van een natuurlijk materiaal gemaakt en daarom minder duurzaam dan hout. Aluminium kozijnen worden toch veelvuldig toegepast door de dusdanig goede prestatie op het gebied van onderhoud, levensduur en isolatiewaarde. Een andere optie, wat past binnen het cradle to cradle principe, is het gebruiken van tweedehands kozijnen. Het vinden van het kozijn in het juiste formaat kan echter een lange zoektocht opleveren.

Duurzaam renoveren 

Een duurzame renovatie staat of valt dus met het gebruik van natuurlijke materialen. Met een optimale combinatie tussen levensduur en toepassing wordt de minimale impact op het milieu bereikt.

Zoek je advies om de perfecte balans voor een minimale milieu-impact? De professionals van SMART Bouwexperts adviseren je graag op het gebied van duurzaam renoveren en herontwikkelen. Neem contact met ons op en kijk welke mogelijkheden er voor jou zijn! Bereik ons telefonisch via +31 495 20 49 00 en per e-mail op info@smartbouwexperts.nl.

0