Laserscannen door SMART Bouwexperts

1. De wereld van 3D scannen

3D-laserscannen is een technologie die lasers gebruikt om omgevingen en gebouwen in 3D op te meten en vast te leggen. Momenteel zijn er veel verschillende soorten scanners, elk met verschillende snelheden, nauwkeurigheden en soorten bereik.

Welke scanner ook wordt gebruikt, het basisprincipe is hetzelfde. Een laser wordt afgevuurd en voor elk oppervlak dat door een lasterstraal wordt geraakt, wordt een punt opgenomen. Waarbij ieder punt een uniek X,Y,Z, punt heeft in het 3D model. Tegelijkertijd registreert de scanner de reflectiviteit van het oppervlak met een intensiteitswaarde, en tegenwoordig hebben de meeste scanners ook ingebouwde camera’s die voor elk punt een kleur- en een rgb-waarde bieden. Deze punten worden vastgelegd met snelheden van maximaal 1 miljoen gegevenspunten per seconde, waardoor een erg compacte gegevenswolk ontstaat.

2. Data verzamelen

Alle laserscanners werken via zichtlijnen. Dit betekent dat voor een project meerdere scans moeten worden genomen vanuit verschillende gezichtspunten om een volledige gegevensset te garanderen. Bij het scannen van grote objecten zoals gebouwen wordt er meestal gescand met een puntdichtheid van 3 mm op 10 m. Dit betekent dat er een puntafstand van 3 mm is tussen elk punt op een afstand van 10 meter van de scanner. Naarmate je verder weggaat, neemt deze afstand toe, dus op 20 meter is de afstand tussen elk punt toegenomen tot 6 mm. Het is erg belangrijk dat de juiste puntdichtheid wordt bepaald voordat een project begint. Een lage dichtheid betekent dat belangrijke functies, randen enz. Mogelijk niet zichtbaar zijn in de resultaten.

 

3. Punten met elkaar combineren

Om samen meerdere scans samen te voegen, moet een controlenetwerk worden opgezet. Dit gebeurt met behulp van doelen in de scans, bekende meetpunten of door voldoende overlapping in de scans toe te staan welke overlappende elementen herkennen en registreren. Zo worden de verschillende zichtlijnen gecombineerd en ontstaat een compleet beeld van het gescande gebouw.

4. Het 3D model realiseren

Nadat de gegevens zijn gedownload, worden deze geregistreerd en gereedgemaakt voor modellering. Foutieve punten of ruis kunnen uit de gegevens worden verwijderd en worden gecontroleerd op algehele nauwkeurigheid en naleving van de vereiste projecttoleranties. Met behulp van gespecialiseerde plug-ins worden de puntenwolkgegevens geladen in de modelleersoftware voor het project in de hand, dit kan AutoCAD 3D zijn, Revit, 3DSM, Rhino, Inventor of Solidworks. Vervolgens kan de data geconverteerd worden naar een polygoon of oppervlakte model. Zodra het laatste model is voltooid, wordt de kwaliteit nog een laatste maal vergeleken met de puntenwolk, gezuiverd van ongewenste items en voorbereid op problemen in het gewenste formaat van de klant.

5. De resultaten

Na het samenstellen van het 3D model kunnen ontwerpers ermee aan de slag. Plattegronden, doorsnedes en aanzichten kunnen er makkelijk uitgehaald worden. Daarnaast is het geschikt voor het nagaan op conflicten in het onwerp of kan het gebruitk worden voor een virtual reality tour.

Lees meer over laserscannen op laserscannen door Smart Bouwexperts

0