Laserscannen door SMART Bouwexperts

3D scannen voor een digitale bouwtekening

Wat is 3D scannen?

3D-laserscannen is een technologie die lasers gebruikt om omgevingen en gebouwen in 3D op te meten en vast te leggen. Momenteel zijn er veel verschillende soorten scanners, elk met verschillende snelheden, nauwkeurigheden en soorten bereik.

Welke scanner ook wordt gebruikt, het basisprincipe is hetzelfde. Een laser wordt afgevuurd en elk oppervlak dat door een laserstraal wordt geraakt, wordt als punt opgenomen. Ieder punt krijgt een uniek X, Y, Z punt in het 3D model.. Tegelijkertijd registreert de scanner de reflectiviteit van het oppervlak met een intensiteitswaarde, en tegenwoordig hebben de meeste scanners ook ingebouwde camera’s die voor elk punt een kleur- en een rgb-waarde bieden. Deze punten worden vastgelegd met snelheden van maximaal 1 miljoen gegevenspunten per seconde, waardoor een erg compacte gegevenswolk ontstaat.

Hoe verzamel je data met een 3D scanner?

Alle laserscanners werken via zichtlijnen. Voor ieder project moeten dus meerdere scans worden genomen vanuit verschillende gezichtspunten, om zo een volledige gegevensset te verzamelen. Bij het scannen van grote objecten zoals gebouwen wordt er meestal gescand met een puntdichtheid van 3 mm op 10 m. Dit betekent dat er een afstand van 3 mm is tussen elk punt op een afstand van 10 meter van de scanner. Naarmate je verder weggaat, neemt deze afstand toe: dus op 20 meter is de afstand tussen elk punt toegenomen tot 6 mm. Het is erg belangrijk dat de juiste puntdichtheid wordt bepaald voordat een project begint. Een lage dichtheid betekent dat belangrijke functies, randen, etc. mogelijk niet zichtbaar zijn in de resultaten.

 

Zichtlijnen combineren met een controlenetwerk 

Om een 3D model te kunnen opstellen, moeten de verschillende scans samengevoegd worden. Dat wordt gedaan met behulp van een controlenetwerk. Het opzetten van zo’n netwerk gebeurt met behulp van doelen in de scans, bekende meetpunten of door voldoende overlapping in de scans toe te staan. De overlappende elementen worden dan herkend en geregistreerd. Zo worden de verschillende zichtlijnen gecombineerd en ontstaat een compleet beeld van het gescande gebouw.

Zo kun je het 3D model realiseren

De gecombineerde gegevens worden gedownload en daarna geregistreerd en gereedgemaakt voor modellering. Foutieve punten of ruis kunnen uit de gegevens worden verwijderd en worden gecontroleerd op algehele nauwkeurigheid en naleving van de vereiste projecttoleranties. Met behulp van gespecialiseerde plug-ins worden de puntenwolkgegevens geladen in de modelleersoftware voor het project waaraan gewerkt wordt. Voorbeelden van zo’n software zijn AutoCAD 3D, Revit, 3DSM, Rhino, Inventor of Solidworks. Met behulp van de software converteer je de data naar een polygoon of oppervlakte model. Zodra het laatste model is voltooid, wordt de kwaliteit nog een laatste maal vergeleken met de puntenwolk, gezuiverd van ongewenste items en voorbereid op problemen in het gewenste formaat van de klant.

Van model naar ontwerp

Na het samenstellen van het 3D model kunnen ontwerpers ermee aan de slag. Plattegronden, doorsnedes en aanzichten kunnen er makkelijk uitgehaald worden. Daarnaast is het geschikt voor het nagaan op conflicten in het ontwerp of kan het gebruikt worden voor een virtual reality tour.

Voordelen van een 3D model

3D-laserscanning zorgt ervoor dat bestaande bouwwerken tot op de millimeter in kaart worden gebracht en zo een bijzonder nauwkeurig model van de woning ontstaat. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • 3D laserscannen is niet duurder dan traditioneel inmeten, maar
  • verkleint wél het risico op interpretatie- en meetfouten (en bijkomende kosten)
  • een 3D-scan is een perfect startpunt (pointcloud) voor tekenprogramma’s van architecten
  • nooit meer terug naar de locatie omdat meetgegevens ontbreken – alles is één keer compleet
  • je kunt zelf aangeven welke informatie je in kaart gebracht wilt hebben, dus de scan is altijd op maat

Wil je meer weten over laserscanning? De professionals van SMART bouwexperts staan je graag te woord. Bijvoorbeeld als je twijfelt tussen laserscanning en bouwkundige inmetingen, of meer wil weten over de NEN-2580-norm, GBO-meetcertificaten of andere richtlijnen (zoals IPMS van RICS). Wij helpen je graag aan een passende oplossing voor jouw bouwkundige meting. Bereik ons telefonisch via +31 495 20 49 00 en per e-mail op info@smartbouwexperts.nl.

Of lees meer over laserscanning en wat het kost.

0