BIM & tekenwerk

epc-icon
BIM-Kerk 1

BIM model laten maken

Onze ingenieurs gaan aan de slag met jouw BIM-model in alle niveau’s. Korte levertermijnen en volgens jouw eigen of een door ons opgesteld BIM-protocol.

BIM staat voor Building Information Modeling (dit is een complex 3D model van een gebouw met veel data en informatie) en is gecreëerd om gestructureerd te werken en de kans op fouten te verkleinen en hiermee de faalkosten te reduceren. Dit is nodig omdat er meerdere partijen bij een bouwproject zijn betrokken en zowel de rollen als verantwoordelijkheden kunnen verschuiven. Wanneer er wordt gekozen voor een BIM-model, wordt alle informatie van de partijen in het 3D-model van een gebouw gemodelleerd. Zo werkt elke partij met dezelfde actuele informatie en wordt de kans op fouten verkleind. SMART Bouwexperts is gespecialiseerd in BIM-modelleren en brengt structuur aan in bouwprocessen.

BIM-modelleren maakt het mogelijk om op een slimmere en snellere manier tot het juiste ontwerp te komen. BIM-modellen kunnen worden uitgewerkt voor de utiliteitsbouw en woningbouw. Bij SMART Bouwexperts doen wij dit vanaf het ontwerp (LOD 100) tot en met beheer en onderhoud (LOD 500). Op deze manier kunnen wij jouw processen optimaliseren en kunnen we jullie volledig ontzorgen. Andere belangrijk voordelen zijn reductie van de faalkosten en kwaliteitsverbetering.

Korte uitleg - Wat is een BIM Model?

Een 3D-model is niet hetzelfde als een 3D BIM-model. Een 3D-model bevat uitsluitend geometrie, waardoor alleen maten, oppervlaktes en vormen te zien zijn. BIM staat voor Bouw Informatie Modellering; in dit soort modellen wordt alle relevante informatie (bouwkundig – constructief – installatietechnisch) verwerkt die noodzakelijk is om het bouwwerk te realiseren en te controleren, het model kan ook voor de exploitatie-fase van een gebouw worden gebruikt (denk bijvoorbeeld aan beheer en onderhoud). Door de juiste informatie in het model te stoppen, is dit voor iedereen beschikbaar en altijd actueel. Het is belangrijk om van tevoren samen te bepalen om welke informatie het gaat die beschikbaar moet zijn in het 3D BIM-model.

Een BIM-project kan worden opgebouwd tot verschillende detail niveau’s. Dit worden Level of Development (LOD)-niveaus genoemd. Het LOD specificeert zowel de uitwerking van 3D objecten als ook het informatie niveau van het model. In het BIM-protocol worden deze afspraken voor alle verantwoordelijke partijen vastgelegd zodat er duidelijk is wat het niveau van het uiteindelijke model is. Alle partijen werken het betreffende project uit in een eigen BIM model welke eenvoudig samengevoegd kan worden met de modellen van de andere partijen. De onderstaande LOD-niveaus worden gehanteerd.

 • Massastudie LOD 000, LOD 100
 • Voorlopig Ontwerp LOD 100, LOD 200
 • Definitief Ontwerp LOD 300
 • Technische Specificatie / Productievoorbereiding / Uitvoering LOD 400
 • Oplevering / Beheer en onderhoud LOD 500

Vanuit het 3D BIM-model kan men de planning visualiseren en een begroting opstellen. Op basis daarvan kunnen betere of andere keuzes gemaakt worden op het gebied van ontwerp, constructie, installatie of andere fronten. Zo wordt de kwaliteit verbeterd en kunnen faalkosten worden voorkomen. Ook is het voor de eindgebruiker veel eenvoudiger om inzicht te krijgen in het ontwerp door middel van het 3D model waardoor er beter aan de verwachtingen wordt voldaan.

De BIM manager-/ coördinator rol:

De BIM Coördinator speelt een belangrijke rol op het gebied van het standaardiseren en ontwikkelen van processen.
Hij weet hoe je BIM protocollen opstelt en bewaakt de kwaliteit van de BIM-modellen.

De BIM-manager begint met het maken van een plan van aanpak. Hier komen vragen aan bod als welke informatie wil je uit het project halen? Hoe gaan we het model opzetten en is er al een BIM-protocol? Het controleren van de data en geometrie (clashen) behoren ook tot de werkzaamheden. Dit verhoogt de kwaliteit van het project. De BIM-manager begeleidt ook alle BIM-meetings. Aan het einde van het project rapporteert de BIM-manager alle resultaten.

Waarom een BIM-model laten maken door SMART Bouwexperts?

Als je een voorlopig ontwerp hebt gemaakt/ hebt laten maken van jouw project (woning (-en), appartementen, kantoorgebouw of een combinatie) kan SMART Bouwexperts dit verder uitwerken tot het gewenste niveau (LOD) samen met eventueel de andere benodigde gegevens zoals EPC, MPG, Bouwbesluittoets enz.
Wij kunnen onderstaande voor je verzorgen.

 • Wij kunnen het 3D bouwkundig BIM-model verzorgen in diverse niveau’s (LOD’s).
 • Wij maken 3D- families en bouwen hiermee jouw BIM-Bibliotheek, hiermee kunnen jouw klanten en jezelf sneller en betere 3D BIM-modellen maken.
 • Door middel van het 3D BIM-model kunnen wij ook de planning simuleren en een begroting/uittrekstaten verzorgen.
 • Clashdetectie (het samenvoegen en controleren van modellen van andere partijen)
 • EEN BIM-protocol opstellen
 • BIM manager-/ coördinatie diensten

Wat kost het laten maken van een BIM-model?

SMART Bouwexperts kan tegen scherpe tarieven ook van jouw project een BIM model maken. Omdat wij vaste tarieven hebben (voor woningbouw) kom je bij het laten maken van een BIM-model niet voor verrassingen te staan. Op onze website kun je zien wat de kosten zijn en eenvoudig een bestelling plaatsen. Voor utiliteits-projecten maken wij graag een scherpe aanbieding.

Terug naar boven